Hild-díj Vasvárnak

2006. április 07. 13:59:35  nyomtatási kép

A Magyar Urbanisztikai Társaság a keszthelyi Helikon Szállóban tartja XIII. Országos Konferenciáját. Ennek keretében április 6-án csütörtökön este ünnepség keretében adták ki a 2006. évi Hild-díjakat. A szakmai bíráló bizottság döntését követően a társaság elnöke, Aczél Gábor adta át a díjakat.
A lakható környezet fejlesztésében élen járó települések közül díjban részesült Köcse község, Vasvár és Nagyatád városok.
Vasvár városrendezési, városépítési érdemeit így összegezte Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke: A települési hagyományok méltó ápolásáért, épített értékeinek következetes védelméért és kistérségi szervező munkája kiemelt színvonaláért ítélte oda a Magyar Urbanisztikai Társaság Vasvár városának a díjat. A díjat Németh Zsolt, Vasvár város polgármestere vette át. Az átadó ünnepségen jelen volt Zágorhidi Czigány Balázs, a városfejlesztési bizottság elnöke, a sajtó részéről a Vasvári Újság képviseltette magát.
A legrangosabb urbanisztikai díjnak számító Hild-díjat Magyarországon páros évben települések, páratlan évben egyéni tervezőknek ítéli oda a szakmai zsűri a sikeres környezet- és városrendezési munkáért.
Az est hátralévő részében a Magyar Urbanisztikai Társaság által rendezett díszvacsora keretében a konferencia résztvevői és a díjazott települések vezetői ismerkedtek egymással, és cserélték ki városépítési, tervezői, szervezői tapasztalataikat.
Vasváron a település önkormányzata és a lakosság, a helyi cégek, gazdasági társaságok jelentős összefogással, ciklusokon átívelő szisztematikus munkával újították meg a városképet. E munka során historikus épületek éppúgy megújultak, mint a város főtere, lakóépületei, intézményei. E munka keretében jelenleg is folyik az a nagyszabású projekt, melynek keretében a település korszerű, a térség igényeit is kielégítő konferenciaközpontot, közösségi házat, színháztermet kap, s történelmi hűséggel újul meg a Domonkos-kolostor és annak környezete. Ezt követően egységes városkép fogadja majd a híres búcsújáróhelyre érkezőket. 
A Hegyhát szívében élők a hátrányos helyzetű vidéki lét felszámolását is tapasztalhatták ennek a kitartó munkának köszönhetően. 1990-ben még rendőrőrs működött, ma már városi rendőrkapitányság, mentőállomás, földhivatal, okmányiroda, és a város által üzemeltetésre átvett és lefedett termálfürdő, amely a mikrotérségben élő diákok úszásoktatását is biztosítja, mindez együttesen teszi még élhetőbbé a 4700 lelkes település lakóinak és a térségben élők életét.
A munka a Hild-díj átvételével sem ért véget. Magújulásra vár a Tretter-ház. Ám a hazai és a nemzetközi, uniós pályázatokon mindig kitűnően teljesítő Vasvár aligha hátrál meg e feladat elől. Miként Németh Zsolt, Vasvár város polgármestere fogalmazott:  "A díj a város érdeme. Az itt élők és a város vezetése bebizonyították, hogy összefogással, helyesen megválasztott városfejlesztési koncepcióval, kitartó munkával egy magát gazdagnak aligha nevezhető település, mint amilyen Vasvár, képes fejlődésre, megújulásra, értékeinek megőrzésére. "

Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)