Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

2006. február 13. 22:08:44  nyomtatási kép

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás indított a Vasi Hegyhát Többcélú Társulás és a Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítvány a kistérségben

A Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás - a Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítvány közreműködésével - sikeresen pályázott a Belügyminisztérium infrastrukturális fejlesztések támogatására szóló pályázati kiírásán jelzőrendszeres házi segítségnyújtás beindítására.
A 2006 január 1-től működő, térítésmentes, új szolgáltatást a pályázaton elnyert 40 db, és a nagy igények miatt további 40 db bérelt jelzőkészülék kihelyezésével a Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítvány működteti.

Az Alapítvány ügyvezetőjétől, Rózsás Miklóstól megtudtuk, a szolgáltatás tulajdonképpen egy speciális házi segítségnyújtás, mely a nap 24 órájában az igénybevevők rendelkezésére áll. Az Alapítvány által kidolgozott szakmai szempontok alapján kerültek kiválasztásra azok az egyedülálló idős, vagy fogyatékkal élő emberek, akikhez az eddig kihelyezett 60 db jelzőkészülék került.

Jelenleg a Vasi Hegyhát 11 településén működik az Alapítvány által végzett házi segítségnyújtás, azonban a tervek szerint a jelzőrendszeres szolgáltatást a térség többi településén élőkre is kiterjesztésre kerül. A kihelyezett jelzőkészülékek segítségével, segítség kérése esetén, az igénybevevő egy gombnyomással jelezhet a diszpécser központ felé. A diszpécser ezután visszahívja a jelzést leadót és egy kihangosító segítségével felveszi a kapcsolatot, s szükség esetén riasztja a területen illetékes ügyeletes házi gondozót, aki éjjel-nappal rendelkezésre állva, a lehető legrövidebb időn belül otthonában felkeresi az ügyfelet. A új szolgáltatás - a többi szociális szolgáltatáshoz hasonlóan - jelentős bizalmat követel mindkét féltől, ugyanis a személyes kapcsolatokon túl a részt vevőknek kulccsal kell ellátniuk a gondozókat, hogy ők zárt ajtók esetén is bejuthassanak a bajba került ügyfelekhez, s számukra segítséget tudjanak nyújtani. A bizalmi kapcsolatok kiépülésében mindenképpen előnyt jelent, hogy az Alapítvány 12 éve tevékenykedik - számos szociális szolgáltatási ágban - a térségben, napi kapcsolatban állva lakóival.

Ez a bizalom is kellett ahhoz, hogy az országban egyedülálló módon a Vasi Hegyhát Kistérségben egy non-profit közreműködő szervezeten keresztül van megszervezve és működtetve a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások széles köre.
A modellértékű, folyamatban lévő munka eredményeit tekintette meg az Alapítvány vendégeként Peresztegi Gergely a Belügyminisztérium Osztályvezető-helyettese, és Dr. Márkus Imre, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója, akik február 9.-én látogattak el a Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítványhoz. A vendégek megtekintették az Alapítvány eddigi eredményeit és folyamatban lévő fejlesztéseit, ami Belügyminisztériumi pályázati támogatásból a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás megbízásából valósul meg. Majd felkeresték otthonában a nemrégiben szintén jelzőkészüléket kapott Halmágyi Jánosnét, aki gyakorlatban mutatta be a készülék és a jelzőrendszeres segítségnyújtás működését.Erzsi néni elmondta, hogy mivel egyedül és, számára nagy biztonságot jelent a készülék, hogy probléma esetén bármikor, egy csuklójára helyezett gomb segítségével, segítséget kérhet a szolgálattól.

D.B.

Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)