A Kultúra Magyar Városa Vasvár

2005. október 13. 20:27:44  nyomtatási kép

A Művelődési Minisztériumban október 11-én, kedden délután ünnepséget rendeztek. Ezen Dr. Bozóki András miniszter adta át a győzteseknek a Kultúra Magyar Városa 2005  címet.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tavasszal hirdette meg a pályázatot három kategóriában, amelyre 14 város pályázott: Miskolc, Nyíregyháza, Kaposvár, Szombathely, Szeged, Tapolca, Keszthely, Sárospatak, Jászberény, Mórahalom, Szerencs, Répcelak, Vasvár.
A "C" kategóriában, az 5 ezernél kisebb lélekszámú városok között Vasvár szerezte meg az első helyet és az ezzel járó 1 millió 600 ezer forintos pályadíjat, amelyből 1 millió forintot a Belügyminisztérium, 600 ezer forintot pedig a NKÖM Kulturális Osztálya adott. Az első helyezést tanúsító díszoklevelet Budapesten, a Művelődési Minisztériumban Dr. Bozóki Andrástól vette át Németh Zsolt, Vasvár város polgármestere. A pályázatot Kovács Tilda, a város alpolgármestere készítette el.
A bíráló bizottság a "B" kategóriában, az 5 és 30 ezer közötti lélekszámú települések között Keszthely városának ítélte oda az első helyet. A 30 ezernél nagyobb települések versengésében, az "A" kategóriában indulók között pedig Kecskemét szerezte meg az első helyet.
Az ünnepélyes díjkiosztón a bíráló bizottság tagja, Rónai Iván kiemelte: A 4900 lelkes Vasvár történelmi emlékeivel, kulturális és oktatási szerepével és természeti értékeivel hívta fel magáéra a figyelmet.
Amint azt Dr. Bozóki András miniszter kihangsúlyozta, Vasvár  1997-ben új könyvtárat épített, ezt követően elnyerte a Könyvtárpártoló Önkormányzat címet. A város kiemelkedő és sokrétű, nem egyszer országos hatókörű kulturális események megszervezéséért, megkapta a "Kultúrapártoló Önkormányzat" címet is.
A bíráló bizottság hivatalos értékelése kihangsúlyozza azt az erőfeszítést, amelyet a város azért tesz, hogy az itt élőket és a térségbe látogatókat olyan városkép és kulturális programok fogadják, amelyek méltóak az egykori Vas vármegye ősi székhelyéhez, Vasvár rangjához. A város óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy megőrizze a kulturális hagyományokat, s jelentős beruházással a kultúrának és a közösségeknek méltó befogadó teret biztosítson. Ezt szolgálja az a sikeres történelmi városközpont rehabilitációját elősegítő, 600 millió forintos pályázat is,  amely támogatás segítségével egy új közösségi ház építése kezdődött el.
A városban 32 civil szervezet dolgozik a kultúra, a társadalmi feladatok részbeni átvállalása és a sport területén. A kultúra területén a hagyományőrzők zenében, táncban, várostörténetben alakítanak csoportot, de van akrobatikus rock and roll, aerobik, és nemzetközi, határokon átnyúló élő színjátszó kapcsolatokkal rendelkező színjátszó csoport is. Magas színvonalú az énekkar, hangversenyeik mellett kórustalálkozókat szerveznek, nemzetközi cserekapcsolatokat működtetnek. Ebben az évben ifjúsági önkormányzatot alapítottak. A Vasi Hegyhát központjának, Vasvárnak pezsgő kulturális életében meghatározó szerepe van a fiataloknak. Vasvár igazi közösségekkel rendelkezik, vigyáz fiataljaira, és példaértékűen gondoskodik időseiről, akik "szépkorúak" - ahogyan a pályázat készítője, Kovács Tilda alpolgármester asszony fogalmazott.
A város legnagyobb horderejű kulturális vállalkozása  a közösségi ház megépítése, amely beruházás EU-s támogatás keretében, az ORPHEUS programból közel 600 millió forint támogatással ebben az évben kezdődött el, s 2006-ban fejeződik be.
A pályázat írója, Kovács Tilda alpolgármester kihangsúlyozta: A város önkormányzata a kulturális tevékenységre adott állami normatív támogatást - a lehetőségekhez mérten - saját forrásból folyamatosan kiegészítette. A pályázó egyben felhívta a figyelmét a minisztériumnak arra is, hogy a 32 civil szervezet és csoport létrehozása összefogással, közösségformáló kohéziós erővel, az anyagi nehézségek áthidalásával vált lehetségessé.
A Budapesten megtartott díjátadó ünnepségen Németh Zsolt polgármester elmondta, hogy a "Magyar Kultúra Városa" megtisztelő címnek és díjnak örülnek, a díjjal járó 1,6 millió forintot pedig a kulturális programokra fordítják.
- bodorkós -  

további képek a díjátadásról >>

Program
2019. november 16. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
22 órakor Vasváron
10.2
99 %
páratartalom
Szél:
0.5 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)