A Szőnye Kft. vette át a pácsonyi üzemet

2005. március 24. 08:15:02  nyomtatási kép


A Gyöngyösfaluban mûködõ Szõnye Kft. vásárolta meg a pácsonyi, nagy múltú fémipari üzemet, amelyet az elmúlt években a MÁV, majd annak egy Kft.-je mûködtetett. A tulajdonos gondjai azonban elérték ezt a céget is, így az üzem a felszámolás közelébe sodródott, és sokáig úgy tûnt, hogy nem talál új gazdára. Ez pedig tovább nehezítette volna az amúgy is jelentõs munkanélküliséggel küzdõ Vasi Hegyhát lakóinak helyzetét.

Két éve húzódott már az 55 évvel ezelõtt alapított pácsonyi üzem privatizációja. A faluban jelentõs foglalkoztatónak számított a MÁV Eiffel Kft., illetve annak elõdje.

Nagy István, Pácsony polgármestere

"250-en dolgoztak a fénykorban, és rendkívül jó kollektíva volt, országosan is elismert, itt különbözõ rendezvényeket tartottak, jól érezték magukat az emberek. Két autóbusz hordta a dolgozókat a környékrõl. Vasvár térségének ez volt a legnagyobb üzeme."

Két éve már, hogy gyakorlatilag munka nélkül van az üzem, és a maradék dolgozók foglalkoztatása is veszélybe került. Két eredménytelen privatizációs kísérlet után a harmadik pályázaton a Szõnye Kft. lett a 10 hektáros terület új tulajdonosa, amelynek vezetõje komoly értéknek tartja az itteni kollektíva szaktudását.

Szõnye József ügyvezetõ igazgató, Szõnye Acélszerkezeteket Gyártó Kft.

"Pillanatnyilag 32-en vannak itt a dolgozók, mindenkinek számítok a munkájára, egy bizonyos idõ után, amikor elindul itt a termelés, bízunk benne, hogy bõvíteni tudjuk ezt a létszámot."

Az üzem önálló cégként, Eiffel Hegyhát Fémszerkezetgyártó Kft. néven mûködik tovább. Az itteni dolgozók már ismerkednek a tulajdonosnál alkalmazott technológiával, és várhatóan egy hónap múlva már teljes kapacitással mûködhet az újjáéledõ pácsonyi üzem.

Németh Zsolt

Forrás: Pro-28 Stúdió
Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)