Bokaprotézis beültetés Magyarországon először

2005. február 02. 18:47:29  nyomtatási kép


Hiánypótló új mûtéti eljárás a mûködésbe adott körmendi kórházban

Magyarországon elõször a - a 2004. nyarán HospInvest Rt.-nek mûködésbe adott - körmendi, Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Kft.-ben fognak beültetni komplett BOKAPROTÉZIST. A statisztikák szerint hazánkban több száz beteg fájdalmain és mozgási problémáin már csak a bokaprotézis segíthet. A Nyugat-Európában már több éve végzett beültetések eredményeként sok ezer ember szabadulhatott meg az izületi betegségek vagy balesetek miatt kialakult járási problámáktól.
Svédországban 10 éve Kofoed professzor által kifejlesztett és az egész vilagon elterjesztett új mozgó komponenst is tartalmazó eljárás. A mozgó komponens a protézis élettartamát megnöveli.
A körmendi kórházban február 4-én, pénteken 2 ilyen mûtétet végeznek. A mûtétet Prof. Dr.Thabe A Hamburgi endoklinik ortopéd sebész professzora irányításával végzi a Körmendi sebész orvos team.


Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Kft.
Körmenden és környékén élõ 55 ezer ember kórházi ellátását végzõ intézmény 55 ágyon fogadja a betegeket. 12 szakrendelésén átlag 70 ezer orvos-beteg találkozást regisztrálnak. A több mint 660 millió forint éves költségvetésû intézmény 3 osztályán 36 orvos tevékenykedik. A kórház közel 300 ember munkahelye.
 
HospInvest Rt.
A HospInvest Kft. 2000-ben alakult. A céget alapító három, Magyarországon született és jelenleg is itt élõ magyar állampolgár a kft.-t részvénytársasággá alakította át 2004-ben. A HospInvest Rt. jelenleg is az õ közvetlen személyi tulajdonukban van. A három magánszemély sok éves gyakorlati egészségügyi tapasztalattal rendelkezik. Az Rt. jelenleg a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht-t és a körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Kft.-t mûködteti, mely Körmenden és környékén élõ 55 ezer ember kórházi ellátását végzõ intézmény.


A bokaprotézis
A sérülések következménye
Kattintson a képere !A sérülések 25%-a lábszár alsó harmadára, a bokára és a lábra vonatkozik. A súlyos ízületi lépcsõképzõdéssel járó ún. pilon tibiale törések után gyakran alakul ki poszttraumás artrózis. Ez a jelentõs duzzanat és fájdalom mellett mozgásbeszûküléssel is jár. A poszttraumás artrózis fõleg a tibio-talaris ízületre lokalizálódik, míg a többi ízület érintetlen marad. Krónikus arthitis esetén a degeneratív folyamat a többi ízületre is áttevõdhet, de jelentõs panaszokat csak a terhelésnek jelentõsen kitett tibio-talaris ízületben okoz.

Eddigi végsõ megoldás: elmerevítés
Kattintson a képere !E sérültek, illetve degeneratív arthritises betegek eddigi egyedüli megoldására csak a felsõ ugróízületi artrodézis volt az egyetlen mûtéti lehetõség, illetve a degeneratív betegségek esetén korai fázisban a felsõ ugróízületi artroszkópia, a porckárosodás shaveres eltávolítása, illetve synovectomia jelentett kezelési lehetõséget, de mindez csak elodázni tudja az ízületi degeneratív folyamatokat, melynek végsõ megoldásként a késõi artrodézis jelent fájdalommentességet. Ennek során eltávolításra kerül a sípcsont bokaízületi vége a sérült, vagy degenerált porc felszínnel együtt, az ugrócsont domború felszíne a porcfelszínnel együtt, és a rövidülés miatt a szárkapocs csont kis gyûrûjét szükséges kivenni ahhoz, hogy kitámasztás ne történjen, azaz az artrodézis csontosan átépüljön. Az artrodézis kétségtelen elõnye a fájdalom mentesség, azonban a betegek többsége hiányolja a felsõ ugróízület mozgásait, különösen lépcsõn való járáskor. Ez végül áttevõdik az alsó ugróízületre is, mely jelentõs mértékben túlterhelõdik, és ekkor szükségessé válhat az alsó ugróízület elmerevítése is. Jelentõs hátrány a teljes mozgáskiesés valamint a végtag rövidülése, mely 2-4 cm közé tehetõ átlagosan. Nem utolsósorban azonban a láb statikája változik meg, mely nemcsak a lábkontúr deformációjában nyilvánul meg, hanem jelentõs degeneratív folyamatokat indíthat meg a boka és láb mintegy 30 ízületében, melyek igen fájdalmassá válhatnak együttesen, és végleges mozgáscsökkenést eredményez.

A bokaprotézis lehetõsége
A felsõ ugróízület pótlásának igénye nem újkeletû, már 25 éve voltak kevésbé sikeres próbálkozások erre nézve, de az utóbbi 10 évben az implantátumok rohamos fejlõdése nyomán lehetõvé vált sikeres implantátum kifejlesztése és egyre több alkalommal a felsõ ugróízület sikeres pótlása. Ennek azonban jól behatárolt feltételei vannak. Komoly rizikótényezõ a korábban meglévõ mélyinfekció, ideg és érsérülés, a mûtét során fellépõ másodlagos törés, hibás csont rezekció, a protézis síkjának hibás mérése és kivitelezése, sebgyógyulási zavarok.
Természetesen nem várható el teljes mozgástartomány egy implantált ízülettõl, hanem a mozgás amplitúdók egy részének visszatérése lehetséges csak. Kétségtelen elõnyt jelent azonban, hogy a felsõ ugróízület, ha korlátozottan is, de mozgásképes, és fájdalmatlan. A mûtéti idõ az irodalmi adatok szerint 2-2,5 óra, mely nem tér el a többi nagy ízület pótló mûtétek idõtartamától és mûtéti megterhelésétõl.

A mûtét utáni gyógyulás
A posztoperatív menedzsment során szükséges a kötéscseréket kétnaponta elvégezni, a varratokat 14 nap után lehet eltávolítani. A mûtét utáni 2-3. naptól kezdõdõen mankóval, vagy Mediwalker (gördülõtalpas, csuklós, tépõzáras bokarögzítõ) segítségével szükséges a beteget mobilizálni, lábsúly terheléssel, a 4. héttõl 50 %-os terhelés megengedett, 6 hét után teljes terhelés lehetséges, és a beteg elérheti a normál aktivitását.

Indikációk
A felsõ ugróízületi endoprotézis mûtét indikációi: a sípcsont bokaízületi vég porckárosodása, mely lehet poszttraumás, illetve degeneratív eredetû, osteoarthrosis, rheumatoid arthrosis következménye.

Kontraindikációk
Elõzõ mélyinfekció, osteomyelitis, neuropathia, obliteratív érbetegség, diabetes mellitus (mely angiopathiával és neroupathiával együtt jár; jól beállított, szövõdmény mentes diabetes nem kontraindikáció!), lábszár fekély, trombózis, poszttrombotikus syndroma, kóros elhízás, densitometriával igazolt nagymértékû osteoporosis. Ezek ugyanis fokozzák a protézis kilazulás lehetõségét, illetve a szövõdmények kialakulását.

Jelen és jövõ
Mindezek figyelembe vételével a felsõ ugróízületi endoprotézis jó alternatívát jelent az artrodézissel szemben a felsõ ugróízületet érintõ artrotikus folyamatok esetén, különösen az aktív korosztály esetén. Nemzetközi ajánlások szerint 50 év feletti életkor az ideális a mûtét elvégzésére, ekkor lehetõség van cement nélküli implantátum használatára, 65 év felett, illetve kismértékû, densitometriával igazolt osteoporosis esetén cementezett típusú implantátum szükséges. A protézisek átlagos élettartama a nemzetközi irodalom szerint egyelõre 10 év, de ez emelkedhet, hiszen a modern implantátumok kb. 10 éve jelentek meg.
Lazulás esetén revíziós implantátum behelyezésére van lehetõség, erre nézve szegényesek még az irodalmi adatok. A mûtéti szövõdmények aránya 1-2 % körüli. A felsõ ugróizületi protézis tapasztalati a fejtett országokban kifejezetten jók.
Ha visszatekintünk a közelmúlt baleseti sebészeti orthopédiai beavatkozásainak expanziójára nagy biztonsággal prognosztizálható a boka izületi endoprotézis éveken belüli jelentõs térnyerése.
A mai tudásunk szerinti mûtéti indikáció valószínûleg a többszörösére fog emelkedni mint ahogy ez a csípõ és térd protézis esetében is lezajlott.

Kiadta: Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Kft.
a HospInvest csoport tagja


 

Kattintson a képere !Körmend, 2005. február 1.

Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)