A zsűri elnöke így látta

2004. december 11. 10:00:10  nyomtatási kép


Kecskés Attila karnagy, a zsűri elnöke, mielõtt kihirdette a kórus abszolválta fokozatot, méltatta a vasvári minõsítõ hangverseny barátságos, családias légkörét. Mint mondta, jól-esõen tapasztalta, hogy kórus és közönsége összeforrt. Eljött a város vezetése is, ez is mutatja, Vasvárnak fontos a kórus. Mai világunkban igen fontos - hangsúlyozta bevezetõ ösz-szegzésében Kecskés Attila -, hogy a televízió elõl néha eljöjjünk, együtt legyünk, s az együtt éneklést nagy szeretettel műveljük. Az pedig már-már felbecsülhetetlen értéknek számít, ha egy amatõr kórus a zenekarral és szólistákkal ily kiválóan tud együttműködni, s ilyen felemelõ, hangulatos koncertélménnyel képes megajándékozni lelkes közönségét. A zsűri elnöke egyben kérte a város vezetését és a kórusmuzsikálás kedvelõit, hogy a további szakmai elõmenetel érdekében is támogassák a kultúrának ezt az igen fontos területét.
Majd kihirdette a minõsítést, amely arany fokozattal ismerte el a kórust. Az arany minõsítõ oklevelet a közönség vastapsától kísérve Dévay Géza karnagy vette át Kecskés Attilától, a minõsítõ zsűri elnökétõl.
A kórus munkáját lapunknak külön interjúban így összegezte Kecskés Attila karnagy, a zsűri elnöke: "A zenekarral igen szépen tudegyüttműködni a kórus, ez óriási erénye. Ezen kívül egy kórus életében mindig nagy elõrelépés, ha ilyen hosszú, többtételes oratórikus művet ilyen magas színvonalon tud bemutatni. A Vivaldi nagyszerű választás volt, kiváló szólistákkal, kitűnő zenekarral, ez igen veretes, komoly produkció.
Mivel a fesztiválokon, versenyeken sok acapella művet kérnek a kórusoktól, olyanokat, amelyek nem hangszerkíséretesek, ezért arra kérjük a kórust és a karnagy urat is, hogy a közeljövõben ilyen zeneművek bemutatását is vállalják, s ezen darabokból többet is énekeljenek. Az egész műsor felépítése - mivel több zenetörténeti korszakot is érintett -, s igen szépen megkomponált, felépített kórusestet adtak, kvalitásos, nagyon szép koncertnek lehettünk részesei.
Mennyire gyakori, hogy ilyen színvonalú kórusok dolgoznak ma Magyarországon? -kérdezhetnénk. Nos, büszkén mondhatjuk, hogy városaink jelentõs kórusokkal rendelkeznek, tehát akkor, amikor a zsűri arany minõsítést adott, akkor ezt igen szigorú szakmai alapokra helyezve tette meg. Ám az már kevésbé gyakori, hogy ilyen kis település ily rangos kórussal rendelkezzen. Külön öröm számunkra, hogy a város jelentõs kórustalálkozót is rendez évente. Jó érzés ilyen koncerten lenni, mert érezhetõ, hogy egy ilyen fellépés, egy kórustalálkozó megpezsdíti a város életét, itt pedig érezhetõen egybeforrt kórus és közönsége, nem beszélve arról a nagyszerű kapcsolatteremtõ képességrõl, amely a kórus, a fellépõ énekesek és a zenekar között kifogástalanul működött.
Mi, akik a kórusművészetért igyekszünk sokat tenni, tudjuk, hogy ehhez sok munka, áldozatvállalás és együttmunkálkodás kell. Ennek láttuk szép példáját Vasváron.
Program
2019. május 23. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
15
19
20
21
22
23
24
27
28
30
31
Időjárás
23 órakor Vasváron
12.9
60 %
páratartalom
Szél:
2.5 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)