Arany minõsítést ért el a Vasvári Városi Kórus Egyesület

2004. december 11. 09:56:16  nyomtatási kép


November 13-a egy újabb jelentõs állomás volt a vasvári kórus életében. A 12 éve működõ csoport - Dévay Géza karnagy nagyon céltudatos irányításával - óriási fejlõdésen ment keresztül - a kezdeti kis létszámú együttes mára 28 fõs csapattá nõtte ki magát, a rendszeres próbák révén egyfajta munkamorál is kialakult a tagokban, ez a folyamat kiváló szakmai vezetéssel az évek folyamán egy magas művészi színvonalat eredményezett. A nagy áttörés 2003-ban, Antonio Vivaldi Introduzione e Gloria című nagyszabású oratórikus művének "bevállalása" nyomán következett be - a könnyűnek nem mondható zenemű megtanulása és a CD-felvétel nagy feladat, de ugyanakkor nagy kihívás is volt a kórus számára. A feladat teljesítése után már nem lehetett meghátrálni - következett az újabb kihívás, a minõsítés. Mit
is jelent a minõsítés tulajdonképpen? A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségénél (KÓTA) kell kezdeményezni a megmérettetést, mely egy háromtagú zsűrit delegál. Konkrét szabályok vannak a művek kiválasztásának szempontjaira nézve, a minimum műsoridõ is szabályozva van. A minõsítendõ énekkar egy hangverseny keretében ad számot tudásáról, melyet a zsűri a helyszínen értékel. A 100 pontig tartó skálán meghatározott ponthatároknak megfelelõen az együttesek bronz, ezüst, arany, fesztiválkórus, hangversenykórus, cum laude és summa cum laude minõsítést szerezhetnek.

A vasvári énekkarnak már volt némi tapasztalata a minõsítéssel kapcsolatban, hiszen a 90-es években már megmérettetett, az akkori tudás az ezüst minõsítésre volt elég. Azt az énekkar is sejtette, hogy a jelenlegi képességek mindenképpen ennél magasabb eredményre jogosítanak fel, ennek megfelelõen a minimális célkitűzés az arany diploma meg-
szerzése volt, titkon a fesztiválkórus minõsítésben is reménykedett.
Az énekkar szakmai felkészülése jól sikerült, az önkormányzat támogatásának köszönhetõen a tagok immár új, esztétikus formaruhában állhattak színpadra. November 13-án a Kardos László Általános Iskola aulájában nagyszámú zenekedvelõ, szimpatizáns szurkolt a vasvári énekkarnak. A hangversenyen Mosonyi Mihály Libera me című műve, Wolfgang Amadeus Mozart Ave verum corpus című szerzeménye, Bartók Béla Négy szlovák népdala és Antonio Vivaldi Introduzione e Gloria című műve csendült fel, közreműködtek a Kõszegi Vonósok (művészeti vezetõ: Ágotha Zoltán), Farkas Anikó - zongora, valamint az énekes szólisták, H. Eisenbeck Ágota, Osztrositsné Császár Erzsébet és Pados Zsolt. Nagy volt a tét, ennek megfelelõen a feszültség is benne volt a levegõben - mindenki tudta, hogy az apróbb hibák is komoly veszteséget, értékes pontok elvesztését jelenthetik -itt a CD-felvétellel ellentétben nincs javítási lehetõség, a pillanatnyi produkció számít. Szerencsére a feszültség pozitívan csapódott le, Dévay Géza vezényletével a kórus életének

legjobb szereplését nyújtotta a minõsítõ hangversenyen. A koncert után a háromtagú zsűri (Kertész Attila, a KÓTA elnökségének tagja, Dárdai Árpád, a KÓTA elnökségének tagja, és Csabi Csaba, a KÓTA tagja, a Veszprém Megyei Szövetség elnöke) konzultált, a kórus pedig izgatottan várta, vajon a hosszantartó áldozatos munka meghozza-e gyümölcsét. Örvendetes, hogy a lelkes közönség is türelmesen várakozott, mindenki kíváncsi volt az eredményre. Közel 20 perces tanakodás után a zsűri meghozta döntését, a jó hírt Kertész Attila, a zsűri elnöke jelentette be - a Vasvár Városi Kórusegyesület produkciója arany minõsítést érdemelt ki.

A műsor utáni fogadáson a zsűri tagjai elmondták, az énekkar viszonylag rövid pályafutásához és a kisvárosi lehetõségekhez képest igen jó benyomást keltett, és ha a megfelelõ utánpótlást is biztosítani tudja, igen jó úton jár a jövõt illetõen. Persze a hibákról, a javítanivalókról is szó esett.
Kiderült, hogy az énekkar a maximális 100-ból 78 pontot szerzett, ez igen magas pontszámnak számít - az arany diploma 62-tõl 80 pontig jár, ami azt jelenti, hogy a vasvári csoport az arany minõsítés felsõ határát súrolta, és csupán 3 ponttal maradt el a titkon áhított fesztiválkórus minõsítéstõl. Minõsítésre három évente van lehetõség, a következõ megmérettetésen már reális célkitűzés lehet a fesztiválkórusi diploma.
Vasvár Város Kórusegyesületének gratulálunk a szép eredményhez, köszönet mindenkinek, aki közvetlen vagy közvetett módon segítette az énekkar munkáját.
Szabó Zoltán

Program
2021. február 26. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)