Nappali ellátó létesül

2004. december 11. 09:53:42  nyomtatási kép


Hegyháti Jóléti Szolgálat Alapítvány sikeresen pályázott a Humánerõforrás-fejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságához (HEFOPIH), a társadalmi befogadást támogató szolgáltatások infrastrukturális fejlesztésére, Fogyatékkal Élõk Nappali Ellátó Intézményének létrehozására Vasvár városban.
A támogató kedvezõ döntése értelmében az új intézmény indítására 93,7 millió forintot fordíthat az alapítvány.
Rózsás Miklós ügyvezetõ elmondta: "Az alapítvány a Nyugat-Dunántúlon elsõként 2004 év januárjában indította be a fogyatékkal, segítséggel élõk számára szervezõdött Támogató Szolgálatát Vasváron és a kistérség településein. A szolgáltatások iránt mutatkozó igény ösztönzött arra bennünket, hogy tovább gondoljuk a fejlesztések lehetséges irányait, és minél komplexebben tudjunk reagálni a hozzánk fordulók szükségleteinek kielégítésé-re. Terveink megvalósításához jó alkalmat teremtett a HEFOP pályázati kiírása, amelyre a nyár folyamán partnereink segítségével sikerült pályázatot benyújtanunk. Az alapítvány munkatársainak intenzív munkája (nyári szabadságot is csökkentve), Vasvár Város Képviselõ-testületének gyors döntése, és Németh István megyei fõépítész tervezõi közreműködése meghozta a várt eredményeket."
Hol fog létrejönni az új intézmény és milyen szolgáltatásokat tervez az alapítvány?
"A tervezett intézmény Vasváron a Tretter-kertben fog felépülni, a kertben lévõ "Ezredesház" és a mellette lévõ volt tiszttartói börtön műemlékvédelem alatt álló épületeinek felújításával, valamint egy új épületszárny hozzáépítésével. A beruházás eredményeként nemcsak egy új intézmény fog létrejönni, amely 6-8 fõ számára teremt biztos munkahelyet, hanem Vasvár egy műemléke is megújul,

megszépül, és hasznos funkciókat kap. Az intézményben helyet kap az elõbbiekben említett Támogató Szolgálat, és továbbra is biztosítja a speciális gépjárművel történõ szállító szolgálatot és személyi segítést. A Nappali Ellátó lehetõséget biztosít a fogyatékkal élõknek, hogy hasznosan, közösségben töltsék el idejüket, az ebédlõben étkezést biztosítunk, és ami nagyon fontos, hogy személyre szabott terápiás foglalkozásokban vehetnek részt, mini-
mális térítési díjért. A terápiás foglalkozások széles köre lesz biztosítva, gyógytorna, mozgásterápia, művészetterápia, egyéb készség és képességfejlesztõ foglalkozások. Mivel az intézmény nem klasszikusan csak fogyatékkal élõk ellátására irányul, hanem a megváltozott munkaképességűek számára is szervez szolgáltatásokat, ezért az épület kialakításánál foglalkoztató helyiségeket, lényegében egy komplett munkahely kialakításához szükséges infrastruktúrát biztosítunk. Terveink szerint minimum 10-15 fõ foglalkoztatására nyílhat így lehetõség. Összefoglalva, terveink szerint egy "esélyek háza" jönne létre, ahol az alap és nappali ellátás a közösségi programok és speciális közösségi foglalkozások és a foglalkoztatási lehetõségek együttesen összehangolva jelennek meg."
Hogyan fog megvalósulni a beruházás?
"A programot Vasvár várossal és a Mozgáskorlátozottak Vas Megyei Egyesületével konzorciumi partnerségben valósítjuk meg. Jelenleg a közbeszerzési eljárás elõkészítése és a részletes műszaki kiviteli tervek készítése zajlik. Ha a támogatási szerzõdés még ebben az évben megkötésre kerül, akkor szeretnénk a munkákat a tavasszal megkezdeni. A beruházás befejezése reményeink szerint jövõ év végére megtörténik."
DB

Program
2021. február 28. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)