Cegléd - Vasvár testvérváros

2004. november 05. 18:12:25  nyomtatási kép


1994-ben kezdõdött, s immár 10 éve él a kapcsolat a két város között. Mit is jelent ez?
Kezdõdött a művészettel. Elõször a vasvári, majd a ceglédi művészek mutatkoztak be Cegléden és Vasváron.
A helyi Városszépítõ Egyesület és a Ceglédi Városvédõ és Szépítõ Egylet, a város vezetõsége, az oktatási és közművelődési intézmények is kiépítették kapcsolataikat. Egymás versenyein, vetélkedõin is részt vesznek.
1997. jeles esztendõ a két város életében, hiszen ekkor Cegléd Város Képviselõ-testülete döntést hozott arról, hogy Vasvár várost testvérvárosának fogadja. Ennek célja, hogy a gazdasági élet, kultúra, oktatás megismerésén túl újabb területekkel bõvüljön a két város kapcsolata. Akkor ezt a Ceglédi Városvédõ és Szépítõ Egyesület lapjában közölték is. E gondolat késztette Vasvár várost arra, hogy testvérvárosi kapcsolatot létesítsen Cegléddel.
Ettõl kezdve a két település kölcsönösen meghívja egymást a jelentõsebb városfejlesztési, kulturális eseményekre, és képviselteti azon településeit.
Elsõ ízben kulturális csoportjaink mutatkoztak be a ceglédi Majálison. Immár hagyomány, hogy a Kardos László Általános Iskola által szervezett Országos Arany János Vers- és Prózamondó Verseny állandó meghívottjai és résztvevõi a ceglédi általános iskolák tanulói Ezen alkalmakkor a diákok és az õket kísérõ pedagógusok, szülõk a város vendégeiként tartózkodnak nálunk. A ceglédi Várkonyi István Általános Iskola által szervezett matematika versenyen a vasvári diákok is rendszeresen részt vesznek. A vasvári középiskola jubileumi rendezvényén jelen voltak a ceglédi középiskolások is.
 
Önkormányzatunk minden évben meghívást kap a szeptember végén megrendezendõ ceglédi Kossuth Napokra. Idén a várost Dr. Ódor Ildikó jegyzõasszony, Sejber Mihály képviselõ, több civil szervezet tagja és Sejberné Szabó Mariann ifjúsági referens képviselte.
Településünkrõl a város vezetõin, tisztviselõin és tisztségviselõin kívül intézményvezetõk és néhány civil szervezet tett már látogatást a testvérvárosban. A kölcsönös tájékoztatás érdekében rendszeresen megkapjuk és küldjük a helyi újságot, melybõl folyamatosan tájékozódhatunk egymás gazdasági és közéleti eseményeirõl.


Vasvári Újság
XIV. ÉVFOLYAM  10. SZÁM

Program
2021. február 26. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)