A kultúra érték

2020. február 12. 19:57:36  nyomtatási kép
A vasvári Rajner Ágota Közösségi Kultúráért Díjat kapott a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Január 18-án adták át a Közösségi Kultúráért Díjakat, melyet a Dr. Kiss Gyula Baráti Kör vezetősége idén 26. alkalommal ítélt oda az arra érdemes kulturális közösségek és kultúrában tevékenykedő személyek számára. A díjak átadására a Magyar Kultúra Napjához kötődően a Celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban került sor. Az egyesület éves beszámoló közgyűlésén döntöttek a megye aktív és nyugdíjas népművelői a díj odaítéléséről, amit a szépszámú jelölt közül idén 11 személy és 1 közösség kapott meg. Köztük a vasváriRajner Ágota, aki a Pinkamindszenti Integrált Közösségi Színtér vezetője

 

A díjazott ezt a beszédet mondta el a díjátadó ünnepségen:

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” – mondta Albert Einstein.

Örülök, hogy a hivatásom a „hogyan” hivatása.

Vallom, hogy a kultúraközvetítés társadalmi felelősség, ami kötelez a minőség kiválasztására, a választás tudományának tovább adására a következő nemzedéknek és a rácsodálkozás örömének megajándékozására a felnőtteknek.

Vallom, hogy a nézeteltérés a fejlődés záloga és nem a konfliktusok melegágya. A nyílt párbeszéd kulturált körülményeit nekünk kell megteremteni. Tanítani kell „nem középiskolás fokon” hogy a kultúra: érték. Hiába van kenyerem, ha nem tudom felszelni.

Mindehhez a legmagasabb szintű művészeti, művelődéstörténeti, pedagógiai, szociálpszichológiai ismeretekre, a gyakorlatban hasznosítható képességekre és hatalmas szívre van szükség.

Köszönöm a pályán elindító nevelő tanáraimnak: Dr. Bauer Bélának, Heleszta Sándornak, Hagymási Antalnak, Takács Mariettának, Torjay Valternak, akik a színvonalas oktatáson kívül emberségesek voltak.

A munkám kezdetén, majd később Pájer Ildikónak Rákoscsabán, a Nagy Gáspár Művelődési Központ valamennyi munkatársának Vasváron. A Vasi Hegyhát apraja-nagyjának. Vas megye képzőművészeinek, külön Mészáros Szabolcsnak.

A Körmendi Kastélyszínház Társulatának, akikkel 20 éven át játszottam együtt Móricztól Hubayig: szerethettem, lázadhattam, őrlődhettem és elnémulhattam.  

Pinkamindszent minden lakójának, megkülönböztetett tisztelettel Csiszár István polgármester úrnak és Belső Lászlónak, a Pinkamindszenti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének, akik biztosították és a mai napig biztosítják a státuszhiány ellenére, pályázati útvesztőkön át, hogy egy 180 fős településen minden közösségi program megvalósulhasson és a hétköznapi élet ne szenvedjen hiányosságot egy apró faluban se. És kiállnak amellett, hogy ehhez szakemberre van szükség.

Köszönöm az „Üss a hasadra!” Színpad játszóinak, akik a második családom, nem csupán társulat, hanem a mindennapi életem érzelmi hátterét adó barátaim.  

Köszönöm Nagy Gábornak, páromnak, aki velem életformát is választott, nem csupán társat.

A díjat pedig ajánlom azoknak, akik már nem lehetnek velünk, köztük szüleimnek: édesanyámnak, aki kötetnyi verset tudott fejből, édesapámnak, akitől már óvodás koromban hallgathattam a „Hazám, hazámat” a fürdőszoba vízcsobogása mellett.”

Az „Üss a hasadra" Színpadból Márton Hajnalka és Tar Szabolcs egy megzenésített Radnóti-verssel, Németh Anita József Attila: Kész a leltár-jával köszöntötte Rajner Ágotát. A helyszínen gratulált Bagáriné Viszket Katalin, a szombathelyi egyetem felnőttképzési központjának vezetője, Csiszár István Pinkamindszent polgármestere, Belső László a Pinkamindszenti Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke (PÖTE) és Gyöngyösi Zsuzsanna, a vasvári könyvtár igazgatója.

Szintén kitüntették az oszkói közösségi színtér közművelődési szakemberét, Molnárné Hosszu Klaudiát, aki közéleti szereplőként is segítette a falu fejlődését.

 

Fotó: vaskarika.hu

Program
2020. augusztus 15. szombat
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)