Várakozni tilos tábla vagy egyirányúsítás?

2020. január 08. 18:43:16  nyomtatási kép

Várakozni tilos tábla vagy egyirányúsítás?

Vita alakult ki a József Attila utcában uralkodó közlekedési probléma miatt

 

A József Attila utca egyirányúsításáról Vasvár Város Önkormányzata lakossági fórumot szervezett december 10-én a Vasvári Polgármesteri Hivatal nagytermében. Szó volt arról, hogy az Eötvös utcától a Csokonai utcáig egyirányúsítják az utca szakaszát.

 

A december 10-ei lakossági fórumot egy aláírásgyűjtés előzött meg. A fórumon megjelent vasváriak több problémát is felvetettek. Egyetértettek abban, hogy az általános iskolánál nem lehet megfelelően parkolni, s nagyon nehéz közlekedni a József Attila utcában álló autók miatt. Egymást követték a gondolatok: az utcában iszonyúan gyorsan hajtanak az autók, amelyek száma a tanórák megkezdése előtt, a reggeli időszakban száznál is több, s ugyancsak kaotikus a helyzet délután négy óra környékén. Kiderült: az iskolában hiába vágták ki a tujákat, az intézmény hivatalos parkolóhelyéről –amely szintén szűkös ennyi dolgozó számára - nagyon nehéz kihajtani. Másik probléma, hogy a GPS Zalaegerszeg irányából erre az útra tereli azokat a közlekedőket, akik a Németh Antal utcán át a 8-as főúton folytatják az útjukat. Egyetértettek abban, hogy az egyirányúsítással a Zala megyéből közlekedők „alulról” nem tudnának behajtani a József Attila utcába. De a probléma mégis az, hogy sok az autó, kevés a parkolóhely és többen még a szomszédos utcából is kocsival hozzák a gyermeküket iskolába. Többen megjegyezték, hogy a szülők nem csak megállnak az iskola előtt, hanem be is kísérik elsős vagy alsós diákjukat, így emiatt parkolniuk kell, kellene. Megjelent a közút képviselője, aki kijelentette: nincs ellenvezetésük, elfogadják az önkormányzat döntését.

A fórumon térképen beszélték meg, hogy az egyirányúsítás az Eötvös és a Csokonai utca között megfelelő lenne. Elhangzott: egy idő után megszokta mindenki például azt, hogy a Kossuth utcát, s az idősek otthona felé vezető szakaszt egyirányúsították, Tóth Balázs polgármester kijelentette: nem csak Vasváron probléma az, hogy a szülők a megnövekedett autóforgalomból miatt nagyon nehezen parkolnak oktatási intézmények környékén. Annyi parkolót sehol sem tudunk létesíteni, hogy például egy ünnepség előtt mindenki parkolóban tudjon megállni. Megjegyezte: parkoló kialakítására pályázati forrásból az elmúlt 5 évben nem volt lehetőség, de mindenképpen szükséges parkolóhelyeket létesíteni. A probléma fő forrása, hogy 10 év alatt az autók száma megduplázódott.

Sejberné Szabó Marianna iskolaigazgató a fórumon felvetette, hogy zebra kialakítására lenne szüksége a Petőfi és a József Attila utca kereszteződésénél a városlakók, az iskolába igyekvők és a temetőbe tartók biztonsága érdekében. Bejelölték: hova szeretnék a Petőfi utcai gyalogátkelőhelyet, amely közel van a buszmegállóhoz, ahol a gyerekek leszállnak a buszról. Tóth Balázs polgármester kijelentette: fontos és jó gondolatnak tartja a zebra létesítését. Kiemelték: meg kell világítani az érintett gyalogátkelőhelyet. Egyetértettek abban, hogy indokolt a zebra kialakítása, ami a gyerekeknek és a temetőbe járóknak is könnyebbséget jelentene. Majd beszéltek arról: hol lehetne még parkolóhelyeket kialakítani, s szó volt arról, hogy mindenféle korlátozás hatással lesz a környékbeli utcákra is.

Egyetértettek abban, hogy minden változás nehézséget okoz.

A képviselő testület decemberben kétszer is ülésezett az egyirányúsítás miatt és végül arról döntöttek, hogy az aláírásgyűjtők kérésének megfelelően az Eötvös utcától lefelé a Csokonai utcáig egyirányú lesz a József Attila utca.
Program
2020. július 2. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)