Az iparterület fejlesztése meghatározó a város számára

2020. január 08. 18:37:47  nyomtatási kép

Újévi polgármesteri interjú a 2020-as beruházásokról, korszerűsítésekről

Tóth Balázst, Vasvár polgármesterét arra kértük, hogy a 2020-as év legnagyobb feladatát, beruházásait vázolja fel tradicionális újévi interjújában. A polgármester az október 13-ai önkormányzati választáson elért eredménye alapján újabb öt évre kapott mandátumot a város vezetésére. A szavazás előtt összefoglalta az elmúlt évek, s az ötéves ciklus történéseit, fejlesztéseit, korszerűsítéseit, így a mostani beszélgetésnél a jövő feladatai kerültek előtérbe.

- Jelenleg is a város legnagyobb beruházása zajlik: az iparterület fejlesztése, ami várhatóan tavaszra elkészül – kezdte a beszélgetést Tóth Balázs polgármester. - Ez a beruházás a vasváriak számára ugyan nem látványos és az itt élőknek közvetlenül nincs hatással a mindennapjaira, de közvetve, hosszútávon meghatározó lesz a város jövője szempontjából. Ez teremtheti meg a gazdasági alapját egy másik, újabb nagy fejlesztésnek. Emellett hatással van arra is, hogy a városlakók kulturális, egészségügyi, szociális területen minél magasabb színvonalú szolgáltatást kaphassanak.

-          Milyen fejlesztések vannak jelenleg az iparterületen?

-          Mintegy 15 hektáros területen úthálózatot, gáz-, villanyvezetéket, közvilágítást, járdákat és két ipari csarnokot építettünk. Ez utóbbiakba várjuk a bérlőket és a betelepülni szándékozókat. Tudatosan építkezünk hosszútávú fejlesztési programjainkban. A most lezárult ciklus elején kijelentettük, hogy Vasvárnak elfogyott az iparterülete, éppen emiatt történt meg ez a nagyívű beruházás. Egyébként a megye iparterületi fejlesztései közül a vasvári a legnagyobb. Ezzel párhuzamosan a Foglalkoztatási Paktum révén képzésekkel, marketinggel vállalkozók számára igyekszünk befektetés ösztönző csomagot is összeállítani a siker érdekében. Ennél a beruházásnál is jól látszik, hogy az előkészítő munkálatok éveket vesznek igénybe, míg maga a gyakorlati munka rövidebb időszakot ölel fel. Az első kapavágás 2019 augusztusában történt és várhatóan 2020 tavaszára, áprilisra el is készül a terület korszerűsítése. Gyakorlatilag háromnegyed év alatt elkészül mindaz, amit három-négy év alatt készítettünk elő.

 -          Ha a jövőben előre néz, mely beruházások lesznek meghatározóak?

 -          A városnak van egy-két olyan nagy ingatlana, amelynek funkciót, lehetőleg gazdasági funkciót kell találni. A zárda épületének a másik fele is jelentős ingatlan, illetve a szakközépiskola jövőjéről is gondolkodni kell. Az látszik, hogy a csökkenő gyereklétszám miatt az oktatási intézmény nehéz helyzetben van. Az ingatlan tulajdonjoga a miénk, de vagyonkezelésileg az állam, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezében van. Másik nagy feladat: a városban lévő szolgáltatások biztosításához szükséges humán infrastruktúra pótlása. Gondolok itt az orvosokra, a tanárokra, az óvónőkre. Látni, hogy mindenhol kevés a munkaerő. A cégek is arra panaszkodnak, hogy kevés a munkaerő, főleg a képzett szakember. De mindemellett vannak kötelező feladataink: a járdák és az utak korszerűsítései, a város szépítése, csinosítása, a fürdő fejlesztése és a zöldterületek karbantartása is meghatározó. Új padokat helyeztünk el a fürdőben, a medence mellé. A padokon Vasvár logója is látható, ami biztosan elnyeri a fürdővendégek tetszését. Megoldandó feladat a termálkút megjavítása. Az országban csak pár cég van, ami erre a feladatra képes, és az ő kapacitásaik le vannak kötve. Legkorábban nyár közepétől várható, hogy neki tudnak állni a munkáknak, addig is gázzal fűtjük a fürdő vizét. Kisebb fejlesztés, de fontos: terveztetjük a kilátóhoz és a játszótérhez a mosdót, a vécét, ami jövőre elkészül. Emellett bár a temetőnél már számos felújítást végzett az önkormányzat, a ravatalozó rendbetétele váratott magára. Ez is ezen év feladata lesz.

-          Beváltotta a reményeket az új helyszínen megtartott karácsonyváró, adventi programsorozat?

-          Csupa pozitív visszajelzést kaptunk arról, hogy meghittebb, biztonságosabb a művelődési központ melletti helyszín, ahol jobban elférnek a helyiek. Törekszünk arra, hogy minél hangulatosabb legyen az itt eltöltött másfél-két óra. Felvetődött, hogy ne csak vasárnap, hanem más napokon is legyenek programok. Nyitottak a lehetőségek jövőre is. A képviselő-testület tagjai a Mikulásvárón forralt borral, zsíros kenyérrel várták a szülőket, a gyerekeket. Jó volt elbeszélgetni a megjelent érdeklődőkkel. A városhoz köthető rendezvényeket a jövőben is megtartjuk, s a szentkúti programsorozat is folytatódik színházi szakemberek bevonásával. A legfontosabb a város, a képviselő-testület számára, hogy az itt élők életminősége folyamatosan fejlődjön. Az újság hasábjain keresztül is kívánunk: Boldog, eredményekben gazdag, egészségben teljes új esztendőt! Köszöntsön ránk jó év,, a lelkekbe boldogság, a szívekbe béke, ezt kívánjuk az új évre!

Program
2022. január 26. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
31
Időjárás
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)