Nem középiskolás fokon

2018. július 22. 17:27:50  nyomtatási kép
Irodalmi tábor színhelye volt Nagy Gáspár Kossuth-díjas költő bérbaltavári szülőháza. Középiskolásokat tanítottak felsőfokon akadémikusok, egyetemi tanárok, irodalomtörténészek, költők. 
A dualizmus korának ünnepeiről, nagy temetéseiről például Pelyach István történész beszélt. A magyar opera születéséről Harazdy Miklós zongoraművész, a Zeneakadémia tanára tartott előadást. A magyar sport születését a dualizmus korában N. Pál József irodalomtörténész részletezte. Az előadók igyekeztek a történelem mellett a kor zeneművészetéről, építészetéről, irodalmáról,társadalmi történéseiről, közösségi életéről is beszélni, komplex képet adva ezzel hallgatóiknak a dualizmusról. Ezt Pelyach István, a Szegedi Tudományegyetem oktatója, történész, a tábor vezetője mondta el. A résztvevő középiskolások közül volt, aki negyedszer érkezett a nyári szabadegyetemnek is beillő programra. A szervezők számára az egyik legjobb visszajelzés, hogy visszatérőik vannak. A táborba ugyanis bárki jelentkezhet. Minden év tavaszán felhívást küld Vas, Zala, és Veszprém megye középiskoláiba a Nagy Gáspár Alapítvány. A magyar tanárok kapják ezt kézbe. Rajtuk múlik, továbbadják-e a meghívást tehetséges, érdeklődő diákjaiknak.
A drámapedagógiai foglalkozásokat Rajner Ágota állított össze. A szakember elmondta: a szervező, Nagy Gáspár Alapítvány a költő hagyatékának ápolását, az életmű népszerűsítését, a befogadókhoz való eljuttatását tűzte ki céljául. Ebben segít a tábor is. Szilvás Ádám Körmendről érkezett. A szombathelyi Premontrei Gimnázium diákjának barátja, Tornyos Ádám beszélt a táborról. A hallottak pedig felkeltették az érdeklődését. A diák azt mondta: kedvesek az emberek, a foglalkozásvezetők, az előadók és igyekeznek másfél óra alatt a lehető legtöbb információt átadni nekik érdekesen, interaktív módon. Tornyos Ádám szintén Körmendről érkezett. Idén érettségizett a Kölcsey Gimnáziumban. Biológiából, kémiából tanul tovább, de hobbi szinten a történelmet, az irodalmat, az olvasást nagyon szereti. Negyedik éve jár a táborba, ki nem hagyta volna idén sem. Busics Benedek Adrián először jelentkezett a kurzusra. Tetszett neki a tábor, sok érdekes előadás volt, amellyel jobban beleláthatott irodalmi, történelmi szinten a dualizmus korába, teljesebbé vált a korszaklátása. A táborban épp előadás kezdődött. N. Pál József irodalomtörténész a sportban is avatott szaktekintély, könyvei tanúskodnak erről. A dualizmus korának sportjáról beszélt, társadalmi, kulturális korrajzba ágyazva mindezt. Tanítási módszere, ahogy az irodalmi táborban többeké, talán az egykori görögökéhez is hasonlítható. Ha nem is görög oszlopcsarnokban, hanem Bérbaltavár orgonabokor oszlopai között. Szinte mesélve tanított, az információkat társadalmi, művészeti közegbe ágyazva, hazai és európai összefüggésekkel. A diákok körben ülve hallgatták az előadást a szabadban. Tudástárukban a dualizmus koráról meglévő ismeret az irodalomtörténész összefüggés-magyarázatainak köszönhetően még inkább a helyére kerülhetett.

pm

Program
2019. június 16. vasárnap
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
17
18
19
24
25
26
27
28
29
30
Időjárás
02 órakor Vasváron
22.4
78 %
páratartalom
Szél:
1.7 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)