Caligula helytartója

2018. július 12. 08:23:41  nyomtatási kép

Kedves Leendő Néző!

A színház lényege, hogy nézők és játszók közötti határok eltűnjenek, a találkozáskor egy közösségé váljanak. A Vasvári Játékszín 1990-ben a Szentkúton mutatta be Székely János: Profán Passió c. darabját. Játszotta a Dózsa c. művét is a Kárpát medencében, Muravidéktől-Szerbiáig és Munkácstól Kézdivásárhelyig.
2018.07.12-én ismét a szerző egy művét mutatjuk be. A Caligula helytartóját. A szerző a Nyugati hadtest c. kötetében megemlíti Vasvárt, annak kapcsán, hogy itt vonult át a háború alatt fiatal hadapródként és itt volt az avatásuk is. Talán a Szentkúton is járt és adott az neki misztikus környezetével ihletett a később született írásaihoz…. ?  Akár így is lehetett….
A darabot 11 hónapja kezdtük el próbálni. Miért gondoltuk fontosnak a bemutatását?
Mert aktuális, ma is a hatalommal kapcsolatos viszonyunk, hisz az ember mindig hatalmi viszonyok között él, a demokráciában is. A szerző nem csupán az elnyomó és elnyomottak viszonyát vizsgálja, hanem ennél sokkal mélyebbre ás. A társadalmi hierarchiában elfoglalt helyétől függetlenül minden ember életében vannak helyzetek, amikor hatalmát használni kell. Miként teszi ezt? Ember tud e maradni? Hétköznapi szituációban nem élek e vissza? 
A legparányibb ember is kerül hatalmi helyzetbe és kérdés, hogy azt miként éli meg, Mert számtalan olyan kérdést tesz fel, amit mi magunk is kérdezünk magunktól. Hatalma nem csak a vezetőknek van, hanem lehet a buszsöfőrnek, a fodrásznak, az eladónak, az orvosnak, a hivatalnoknak, a nagyhangú embernek, a szomszédnak, a piaci kofának, a vízvezeték szerelőnek, a közmunkásnak egy-egy konkrét esetben.
Lehet e esendő a hatalom embere ? Mit tehet az elnyomott és megalázott? Tehet e valamit? Ki kell e mindenáron szolgálni a hatalmat? Van e más út a behódoláson és az ellenálláson kívül? Ki a felelős azért, hogy a hatalom mindig a lehetetlen határait feszegeti? Van e közöm a változtatáshoz? Mikor vagyok szabad? Ki a szabad?

Idézet a darabból. „Ne hajtanátok végre bármit, Nem parancsolhatna akármit.” mondja Barakiás a vitában Petroniusnak.
„Teremts olyan világot, amelyben a csalás, a törtetés, a hazudozás érvényesül, s másnap már mindenki gaz lesz; teremts olyat, ahol a becsület juttat előnyhöz, s másnap már mindenki becsületes.” írja a szerző.

Nagy Gáspár:” Meg kell, mondjam, hogy még a legjobban gyakorolt hatalom is egy kicsit megrontja az embert, legalábbis tisztán nem tudja megvalósítani.”

Székely János művei, - így a bemutatásra kerülő Caligula is - nem könnyed nyár esti olvasmányok. Mi nem kikapcsolni szeretnénk a Nézőt, hanem bekapcsolni szeretnénk az általunk fontosnak ítélt előadás gondolati köreibe. Közös gondolkodásra hívjuk, ahol a mosoly is megvillan a drámai események között.
Amennyiben e sorok felkeltették érdeklődését, úgy találkozzunk a Szentkúton és előadás után is folytassuk a párbeszédet, hisz a 

Színház a Közönséggel együtt létezik.

Vasvári Játékszín, 2018-06-30


PETRONIUS

Hát ide hallgass. Itt van ez a nagy,
Ez a már-már túlságosan hatalmas
Birodalom, Róma, közös hazánk,
(Elismerem, nekem inkább, mint nektek,
De így vagy úgy, mindannyiunknak az.)
Nos, birodalmunk hódításon nyugszik.
Olykor már az a benyomásom, hogy csak
Addig áll fent,míg növekedni tud.
Meghódított provinciákban,
Hódítás által egyesülő
Világban élünk. Elgondolni is
Irtózatos, hogy egyszer összedőlhet.
A barbárság, a káosz jönne el.

BARAKIÁS

Egy pillanatra, kérlek, nem azért, hogy
Ellenkezzem, csak hogy megértselek.
Uram, nem tudsz te elképzelni egy
Látószöget, amelyből ez a roppant
Ijesztő káosz – szabadságnak látszik?
Mert népem szeme ilyen szögben lát.Székely János: Caligula helytartója


2017.juliúsában a szervezési szakaszban íródott az alábbi mondat.
„Nem a mai értelemben vett sikerdarab lesz, de annál inkább meghatározó nemcsak a térségben, de a mai magyar kulturális életben is.”  


Vasvári Játékszín előadásában
2018.07.12.20 óra
Vasvár SzentkútProgram
2019. március 21. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
15
18
19
20
21
22
23
24
26
27
31
Időjárás
20 órakor Vasváron
6.2
53 %
páratartalom
Szél:
0.8 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)