A jó színház az Életről szól

2018. június 27. 19:29:26  nyomtatási kép
Ha június, akkor vasvári színjátszó fesztivál. Négy nap alatt csaknem 30 előadást mutattak be az öt országból - Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Georgiából, Szlovéniából - érkezett színjátszók. Volt pajzán népi komédia, Molnár Ferenc színmű, Gogol-monodráma, tantermi foglalkozás, bábszínház, bohózat, s vásári komédia is. Mindezek több helyszínen: a Nagy Gáspár Kulturális Központban, a Csaritosban vagy a Békeházban, s a Hegyhát számos településén. A fesztivál szervezése komoly munkát igényelt a Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársaitól, akik Batumiból, Georgiából is elhozták a Puppet and Youth State Theatre tagjait, hogy bábszínházi előadásukkal ne csak Vasváron, hanem Gersekaráton, Nádasdon, Körmenden és Sopronban is megörvendezhessék a közönséget. Négy nap alatt Érdmihályfalvától Miskolcon át Békéscsabáig, valamint Budapesttől Pápán át Gyöngyösfaluig számos településről képviseltették magukat a csoportok. A Szent Iván-éjre hangolódva ismét volt Muzsikás együttes és barátai koncert Petrás Máriával, a Kalinkó Népdalkörrel, a Kármentő Népzenei Együttessel, az Őszirózsa Népdalkörrel és a Kákics Együttessel. Óriási vastaps kíséretében. És idén is volt a szívbéli összetartozást jelképező kolostorölelés, kétszer is! Tóth Zsanett, a vasvári színjátszás meghatározó alakja volt a június 21-ei megnyitó ünnepség moderátora, akinek szavait Gergye Eszter fesztiválszervező tolmácsolta a külföldi vendégek számára. Kiemelték: a négy nap alatt öt ország: Magyarország, Románia, Szlovákia, Georgia, Szlovénia színészei mutatják meg csodáikat - mert a színház Csoda! - és öltik magukra a 2018. évi fesztiváli kendőt. Ezzel is mutatják összetartozásukat és színesítik a befogadó város, Vasvár utcáit, tereit. Bemutatták a zsűri tagjait: dr. Szűcs Katalin Ágnes színikritikust, a Criticai Lapok főszerkesztőjét, dr. Turbuly Lilla költőt, írót, kritikust, Komor András nyugalmazott igazgatót, rendezőt, karmestert, Pápai László rendezőt, Herczeg Tamás, Vasvárról elszármazott színészt, Nagy Péter Istvánt, a Nemzeti Színház rendező hallgatóját, színészt. 
Sejber Mihály alpolgármester Vasvár város nevében köszöntötte a Nagy Gáspár Kulturális Központ színháztermének csaknem teltházas közönségét. Megjegyezte: Vasvár nem véletlenül rendez fesztivált, majd visszapörögette az idő kerekét 80 évvel korábbra. Mint mondta: ekkor a hajdani Filmhíradó egy rövid híradást közölt arról, hogy a vasvári színjátszók a Szentkúton egy misztérium játékot adtak elő, ami talán a kezdetekről árulkodott. A darabot évtizedekkel később a helyi színjátszók újra előadták, de ez idő alatt számos hullámvölgy, hullámhegy jellemezte a város színi életét. Mint azt az alpolgármester kiemelte: 1987-ben idekerült egy ember, Gergye Rezső - akit nagy tapssal fogadott a közönség -, ő kezdte el ezt a művészeti ágat öregbíteni Vasváron. A színi formáció hamarosan egyletté alakult, s idővel a határon túliakhoz is eljutottak, kiváló kapcsolatot alakítottak ki a beregszásziakkal, akiknek színészei, stúdiós gyerekei sokszor megfordultak a városban. Érdekességként megemlítette, hogy hajdanán Vidnyánszky Attilát - a beregszásziak rendezőjét, a mai Nemzeti Színház igazgatóját - a vasváriak terjesztették fel a Kultúra Lovagja címre. De az egész családját hajdanán is nagy szeretettel fogadta a város. Emlékeztetett arra, hogy Tolcsvay Béla trilógiájában is közreműködtek a vasvári színjátszók, akik eljutottak a Keresztény Színjátszók Országos Találkozójára, ahol Szily János passiójával nyertek díjat. Hangsúlyozta Gergye Rezső személyének, munkájának fontosságát, aki által valósulhatott meg a megyei és az országos, s azon túli színi életbe is bekapcsolódó vasvári fesztivál. 
V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője derültséget okozott azzal a kezdő mondatával, hogy: "Előttem az igényes közönség, mögöttem Szabó bakter. Ilyen még nem volt". Ezzel utalt a háttérképre, ugyanis a megnyitó szerves részét képezte a kezdő előadás: az Indul a bakterház színpadi képe, valamint maga az egyik szereplő, aki a megnyitó alatt végig jelen volt és nyugodtan pipázott a háttérben. Az országgyűlési képviselő Hankiss Elemér szavait idézte: "…a világ nagy, én pedig kicsi vagyok, el vagyok veszve benne. Aztán veszek egy színházjegyet, beülök a nézőtérre, s egyszeriben fordul a kocka: a világ hirtelen összezsugorodik, beszorul a színpad négy fala közé, én pedig mint egy szemlélődő filozófus vagy jósisten kívülről figyelem, hogy mi történik benne. Mint amikor egy gyerek egy üveggolyót tart a kezében és belelátja az egész világot. Ez az átlényegülés a színház varázsának egyik forrása." Valóban mások leszünk, jegyezte meg az országgyűlési képviselő, aki hozzátette: a jó színház az Életről szól évszázadok, évezredek óta, miközben a társadalmi rendszerek változnak, de az embernek tulajdonságai és az ember viszonya a világhoz ugyanaz marad. A Nemzet Színésze díjjal kitüntetett Agárdy Gábor gondolatát osztotta meg a jelenlévőkkel, mely szerint: ha valaki 19-22 óráig Anglia királyának képzeli magát, az egészen biztosan nem normális, de aki nem tudja annak képzeli magát, az nem színész. Majd személyes húrok is megpendültek és kiderült V. Németh Zsoltról, hogy évtizedekkel ezelőtt maga is színjátszó volt. 
Indul a színjátszás
Ezt követően a Lendvai Színház Szerető Társulat (LESzSz) Rideg Sándor: Indul a bakterház című regényének színpadra alkalmazott változatát láthatta a közönség. A nézők a kultikussá vált Mihályfi-film miatt is látni kívánták a darabot és újra hallani a csavaros eszű népi hős, Regős Bendegúz felejthetetlen mondatait, mint például: "Mán megengedje nénémasszony, egy kicsit nagyot hallok, mivel most éppen eszek. Tetszik látni milyen szépen mozog a fülem?...Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem a tehénpásztorok kormányoznak… Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett…Csak egy igaz ember van a világon, az pedig én magam vagyok.". A LESzSz társulat fiatal főszereplője: Gál Tim higgadtsága által elhisszük, hogy átlátja a bakterház területén és az emberi fejekben lévő - babonákkal, emberi gyarlóssággal, önzéssel áthatott - káoszt. A - Pénzes Csaba által színpadra álmodott - kétrészes darabban Csámpás Rozi, azaz Kolosa Tanja ugyancsak komikus esküvőjének is szemtanúja lehet a néző. Külön kiemelnénk, hogy a szereplők nyelvjárása, szóhasználata muravidéki lett a darabban, ami így igazán autentikussá vált. 
Ahogy ők mondták: a "kurjászást" késő este Csehov Leánykérése követte a nagybajcsi Hold Színház előadásában.
Muzsikált az ország zenei nagykövete
Az 1973-ban alakult Muzsikás együttes a magyarországi táncház mozgalom és az erdélyi paraszti muzsika "metaforájaként" világszerte, de Vasváron is már többször bizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely más zenei műfajával. Öt földrészen léptek fel, olyan rangos koncerttermekben is, mint például a Royal Festival Hall vagy a Carnegie Hall; és sokoldalúságuk igazolásaként egyaránt szívesen látott vendégei világzenei, dzsessz, alternatív és komolyzenei fesztiváloknak. De immár "hazajárnak" Nagymákfára, és az NGKK-ba is. (Ez szintén Gergye Rezső elvitathatatlan érdeme!). Rendhagyó énekórát tartottak már a Kardos László Általános Iskolában, ahol a diákok becsöngetéstől kicsengetésig játékos formában ismerkedhettek meg a népzenével, a hangszerekkel. A közös éneklés, a csujogatás mindig része a koncerteknek, így volt ez akkor és most is, a színjátszó fesztiválon. A Muzsikás Vasváron is megszólaltatott számokat a zenetörténeti jelentőségű albumaikról: a korábban ismeretlen erdélyi zsidó magyar népzenét feltáró Szól a kakas már és a Bartók-gyűjtéseket "rekonstruáló" Bartók albumról. 
Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség-díj, a Kossuth-díj és a Prima Primissima-díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőnek a legrangosabb nemzetközi világzenei elismeréssel, a WOMEX-díjjal is jutalmazták. A Muzsikás koncertjeinek gyakori vendége Petrás Mária, Prima Primissima-díjas, moldvai születésű keramikus-iparművész, énekes, aki Vasvárra ismét elkísérte a zenekart, amelynek tagjai: a Kalinkó Népdalkörrel, a Kármentő Népzenei Együttessel, az Őszirózsa Népdalkörrel és a Kákics Együttessel is felléptek.
S végül egy kis szösszenet a net világából, a fesztivál utózöngéjéből: 
A Felhőjáró Mozdulatszínház az internet közösségével is megosztotta boldogságát "Hétvégén a vasvári Nemzetközi Színjátszó Fesztiválon vettünk részt a Felhőjárókkal…. Mint a legtöbb fesztiválon, itt is egyedüli sérült csapatként vettünk részt a román, szlovák, szlovén, szerb, grúz és magyar csapatok között. A Felhőjárók ismét megérintették a szíveket, a műsor után állva tapsolt a közönség. A Kötődések c. műsorunk a Magyar Szín-Játékos Szövetség EZÜST MINŐSÍTÉSÉT nyerte el (ARANY minősítés nem volt). Nagy örömünkre a Felhőjárók elhozták a FESZTIVÁLDÍJAT is.

Büszkék vagyunk rájuk!"

sna

Képgaléria: Laki László 
A Nemzetközi Színjátszó Fesztivál elismerései:

 

A legjobb női mellékszereplő: Vörös Piroska, Leszsz Társulat: Indul a bakterház.

 

A legjobb férfi mellékszereplő: Tatár László, AHA Színpad: Sokan voltunk.

 

A Legjobb női főszereplő: Boros Emőke Blanka, Móka Színjátszó Csoport: Az ördög.

A legjobb férfi főszereplő: Szabó János, Móka Színjátszó Csoport: Az ördög.

 

Különdíj: az Egy őrült naplója színreviteléért, Szabó Szilárdnak.

 

Vándordíj: AHA Színpad: Sokan voltunk. /A díj egy korsó, amit egy évig őriznek és vándorol tovább/

 

Fesztiváldíj: Felhőjárók Mozdulatszínház: Kötődések.

 

Az előadás látványvilágáért:Georgiából  Batumi városból érkezett Puppet an Youth State Theatre: A Barátság ereje.

 

Kortárs mű kiemelkedő színreviteléért: Féling Színház : Disznójáték.

 

Különdíj: a Komplex színházi gondolkodásmódért: Kulissza Alkotóműhely: A zöld macska.

Fesztiválarc Díj: Kovács Tibor-Ringónak.

 

Minősítések: A Magyar Színjátékos Szövetség által az alábbi produkciókat minősítették:

 

Ezüst

Bronz

Minősített

AHA színpad:

Sokan voltunk

Prospero Szinkör:

Idegenek

Honvéd Kaszinó:

Bauer Szonett

S.K.Társulat:

Egy örült naplója

Féling Színház:

Egyéjszakás kaland

Galiba Társulat:

Ludas Matyi

Féling Színház:

Disznójáték

Hold színház:

Leánykérés

Nánai Játszócsoport: A látnok

Kulissza Alkotóműhely:

A zöld macska

 

 

Felhőjárók Mozdulatszinház:

Kötődések

 

 

 

 

 

 

 

 

 Program
2019. április 25. csütörtök
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
Időjárás
09 órakor Vasváron
16.6
67 %
páratartalom
Szél:
7.2 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)