A leendő vasvári Tündérkert új közösségi programokat hívhat életre

2018. április 25. 20:31:32  nyomtatási kép
A város az úgynevezett Gesztenyés hegyen másfél hektáros ingatlant vásárolt. A területre őshonos gyümölcsfákat ültetnek, közösségi tér készül, és egy új turisztikai kilátó megépítése is a tervek között szerepel. A hegyi részt közösségi műveléssel szeretnék majd gondozni. A cél, hogy civil szervezetek is kapcsolódjanak a programhoz. 

A város végzi el a terület rendbetételét és a gyümölcsfák ültetését. Később, ha a fák termőre fordulnak, helyi termékek, például lekvár, gyümölcslé előállításában számít majd Vasvár a civiljeire. Így újra tartalmat nyer a sokak által ismert 'Vazs megye, Vazsvár, ott terem a lekvár' mondás. De addig még sok a teendő. Egy tíz millió forintos, korábbi, zártkerti revitalizációs pályázati programból már megtisztította a beerdősült birtokot az önkormányzat. Szeretnének kialakítani itt egy közösségi teret, amit sokan tudnak majd élvezni. A régi gyümölcsfákat meghagyták, hogy ezek tavaszra esélyt kapjanak és megláthassuk, melyik terem még szabad álláshoz, napfényhez jutva. Öreg dió-, szilva-, cseresznyefák sorakoznak egymástól tisztes távolságra az enyhén lejtős területen. A másfél hektáros birtokon egy, korábban lakóházként funkcionáló egyszintes épület is áll. Ha megmenthető, ez lesz a közösségi programok fókuszpontja terasszal, grillezőhellyel, szabadtéri kemencével. A ház mellett van még egy építmény a területen, szinte szigetszerűen elkülönülve, egy húsz méter magas háromszögelési térképészeti alappont. Ebből a későbbiekben kilátó is lehet. 
Tóth Balázs elmondta: azért volt jó vétel a szőlőhegyi birtok, mert egyben van egy nagy terület, ellentétben a zártkerti ingatlanok többségével, amelyek parcellákra, szűk területekre szabdaltak, szerteágazó tulajdonosi szerkezettel. A városvezető bízik benne, hogy a rendben tartását is jól meg tudják szervezni. Ősszel gyümölcsfákat ültetnek majd. Később bíznak a közösségi erőben és hogy több civil szervezet vállalja a fenntartást a várossal közösen. A cél a lehető legszélesebb körben elérhetővé tenni a kertet, amely újabb közösséget erősítő, programgeneráló eleme lehet a városnak. Az ehhez vezető úton talán az egyik legnehezebb munkát már elvégezték. Szecskázott, aprított faágak borítják a gaztól, invazív növényektől megtisztított talajt. A birtokon egy  farakás is magasodik már. 
 Úgy adták a megbízást a vállalkozóknak, hogy a tíz centiméter átmérő feletti fatörzseket tegye félre. Szociális tűzifa lesz belőle télre. Már ez is egyfajta bizonyíték, hogy a terület a közösség hasznára lehet. A zártkerti területen tehát a gyümölcstermesztés lesz a fő irány, ez a cél. Azért hagytak meg régi gyümölcsfákat is, hogy a fiatal fák ültetése után látni lehessen majd a folytonosságot a régi és az új között. Egy kút is áll a birtokon. A zártkerti pályázat második ütemének részeként szivattyúval látják el, így a vízkivételi lehetőség is biztosított lesz a növények számára. Egy év múlva a kerítést kapott területen már új gyümölcsfák lehetnek. Az ültetéséhez agrárszakember bevonását tervezi a város. Vasvári fiatalban gondolkodnak, aki a fafajták oltásában, előállításában egyre elismertebb szakmai tekintély.   
 
 

Program
2019. január 16. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
Időjárás
09 órakor Vasváron
2.1
56 %
páratartalom
Szél:
2.3 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)