Balesetbiztonsági szempontból folynak a munkálatok a Szentkúton

2018. április 25. 20:29:57  nyomtatási kép
Várhatóan a nyár közepére nyílik meg a terület a helyiek, a túrázók, a kirándulók előtt

Idén is folytatódnak a Szentkúton az erdészet által balesetbiztonsági szempontból elrendelt munkálatok, amelyekkel várhatóan nyár közepére végeznek. Addig a nagyközönség számára továbbra is le lesz zárva az erdős terület, ahol ez idő alatt is támfalat erősítenek, a környező területekről elvezetik a csapadékvizet és a mákfai sétányt is megújítják. 
A vasvári Szentkút Parkerdő a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felügyelete alá tartozik, így ők tisztítják, gondozzák, korszerűsítik a területet. Mint arról korábban tájékoztatást nyújtottunk: 2016 végén méretes bükk dőlt a Szentkút kápolnára, ezért tavaly több hónapra lezárták a környéket, ahol a korábbi erős esőzések miatt meglazultak a fák gyökerei és balesetbiztonsági szempontból többet ki kellett vágni közülük. 
A kegyeleti zarándokhely biztonsága érdekében idén is folytatni kellett a munkát, mivel a területre a környező szántóföldekről sok csapadékvíz folyt, szivárgott be. 
Minderről Ruborits Tamást, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának közjóléti műszaki vezetőjét kérdeztük. Ismertette, hogy idén a mákfai sétányon, a forrásnál leszakadt sétányt újítják meg teljesen, két lépcsősorban, s új pallósort és korlátot is kialakítanak. A Szentkút melletti homokos, márga rétegű talajról szabályozottan, kialakított ágakon keresztül vezetik el a csapadékvizet. A Szentút kápolna melletti oldalon gaboin falat alakítanak ki. Mint azt a szakember elmondta: a gabion elnevezést azokra a fémrácsokból készült kosarakra alkalmazzák, melyek kővel megtöltve, súlyuknál fogva biztosítják egy rézsű vagy mederpart állékonyságát. A terméskő drótháló elhelyezésére azért van szükség, hogy megakadályozzák a csapadékvíz völgybe zúdulását. 
Az idei munkálatok összköltségvetése nettó 35 millió forint, amit a Szombathelyi Erdészeti Zrt. áll. A munkálatokat a zrt. egy vállalkozó számára adta ki, aki számos munkagéppel, emberrel dolgozik a még lezárt területen.  A tervek szerint a munkálatokkal már a nyár közepén végeznek, így a környék is megnyílik majd a túrázók, sétálók előtt. Az emberek biztonsága érdekében kellett az erdészetnek korábban fákat kivágni, idén pedig több oldalról is megerősíteni a vizes, egyes helyeken lápos talajt. 

Program
2019. január 16. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
Időjárás
08 órakor Vasváron
3.7
50 %
páratartalom
Szél:
2.0 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)