Felavatták az ország első napelemes meteorológiai mérőállomását

2018. április 25. 20:28:41  nyomtatási kép
A közelmúltban avatták Vasváron azt az automata meteorológiai mérőállomást, amely hat adatot mér, raktároz és továbbít. Vasváré így az ország 133. mérőállomása. Az objektumot a város iparterületéhez közeli ponton adták át. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a rendezvényről szóló beszámolójában azt emelte ki: a meteorológiai szolgálat műszer hálózatával az időjárási előrejelzések még pontosabb modellezését tudja elérni. Ezt hangsúlyozta az avatón dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke is. Az ünnepségen beszédet mondott V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő és Tóth Balázs polgármester is. 

Dr. Radics Kornélia kiemelte, hogy bár 300 éve vette kezdetét hazánkban a rendszeres meteorológiai mérési tevékenység, egy új állomás átadása mindig mérföldkövet jelent az Országos Meteorológiai Szolgálat életében. Mivel nem csupán az időjárás előrejelzéséhez, de az éghajlatváltozás hatásainak detektálásához is megbízható meteorológiai mérésekre van szükség, a Közép-Kelet Európában is kiemelkedő színvonalú, professzionális mérőhálózat bővítése a szolgálat kiemelt fejlesztési területe. Reményét fejezte ki, hogy az átadott vasvári automata mérőállomás jelentősen hozzájárul a térségben lakók hiteles időjárási tájékoztatásához, szolgálja a szélsőséges időjárási eseményekre történő felkészülést és a biztonságot. Az automata állomások amellett, hogy fokozzák a felszíni megfigyelések megbízhatóságát, a folyamatosan változó észlelési követelményeket és szükségleteket is jobban kielégítik, csökkentik az emberi hiba lehetőségét, s mindemellett hosszú távon gazdaságosabbak is; így a magyarországi állomáshálózat döntő részét automatizálták. Vasvár ideális helyszíne a mérőhálózat újabb adatszolgáltató automatájának. A nyugatias áramlások, akár a Balaton védelme miatt fontos, főleg, hogy a déli szomszédainknál fejlettebb hálózattal rendelkezünk, tehát tőlük nem tudunk adatokat átvenni. Ezzel indokolta a helyszínválasztást az OMSZ vezetője. Elmondta: Magyarországon már több mint háromszáz éve vannak meteorológiai mérések, 1870 óta rendszeresek a feljegyzések, hiszen akkor alakult meg a mostani meteorológiai szolgálat elődje. Azóta rengeteget fejlődött a mérés és az előrejelzés. A vasvári meteorológiai mérőállomás az alábbi mérési programokkal üzemel: szélirány, szélsebesség, hőmérséklet, légnedvesség, csapadékmennyiség, talajfelszín-hőmérséklet, azaz hat adatot tud rögzíteni, tárolni és továbbítani. Az időjárási adatokat az OMSZ honlapján közlik. Erről V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára beszélt az átadón. A politikus azt mondta: az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt évek fejlesztéseivel és humánerőforrás kapacitásával Európa meteorológiai szolgálatainak élvonalába került. A környezetügyért is felelős államtitkár hozzátette: a közelmúlt legjelentősebb beruházásai közé sorolható, hogy mind a négy meteorológiai radart korszerűbbre cserélték, valamint hogy megújult a teljes légszennyezettségi mérőhálózat. Így a meteorológiai állomások hálózata egyre sűrűbbé, Magyarország mindjobban lefedetté vált. V. Németh Zsolt hangsúlyozta, mekkora felelősséget jelent például egy augusztus 20-i rendezvényre vagy épp a Balaton átúszás idejére a várható időjárásról biztos és megalapozott előrejelzést adni, hiszen ilyenkor egyúttal az összegyűlt, akár többszázezres tömeg biztonságáról is gondoskodni kell.
 Az eseményen beszédet mondott Tóth Balázs, Vasvár polgármestere is, aki örömének adott hangot, hogy ilyen fontos technikai műszer segítségével nyerhetők adatok a jövőben mind a helyi gazdálkodók, mind a magánemberek számára. Arról beszélt: Magyarországon két dologhoz mindenki ért, a focihoz és az időjáráshoz, ezért nehéz dolguk van a meteorológusoknak. Ugyanis, ha az előrejelzés nem válik be, sokan adnak nemtetszésüknek hangot, alaptalanul. Hozzátette: a mai ember akármilyen formátumú médiumot fogyaszt, az időjárást biztos megnézi az újságban, a televízióban, az interneten. Kíváncsiak vagyunk, milyen idő vár ránk másnap. A vasvári az ország első napelemes meteorológiai mérőállomása. Épp ezért is volt Vasvár első embere számára örömteli az állomást avatni. Tóth Balázs megköszönte az együttműködést V, Németh Zsolt államtitkárnak és az Országos Meteorológia Szolgálat elnökének, dr. Radics Kornéliának, hogy gyorsan és rugalmasan mehetett végbe a mérőállomás telepítése. Tóth Balázs annak reményében zárta a beszédét, hogy sok vasvári lakosnak válik hasznára az adatszolgáltatás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a műszer átadásával párhuzamosan honlapjának részeként Vasvár adatait külön is megjeleníti. A jelszóval rendelkezők tekinthetik meg a részletesebb adatokat is. 

Szöveg és fotó: Pogács Mónika 

Program
2019. január 16. szerda
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
18
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
Időjárás
08 órakor Vasváron
3.7
50 %
páratartalom
Szél:
2.0 m/s

Forrás: met.hu
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)