Mária neve napi búcsú

2017. szeptember 23. 08:28:26  nyomtatási kép
Szeptember 9-10-én emlékeztek meg a vasvári hívek és sok zarándok Szűz Mária neve napjáról. A Mária neve napi búcsú vigíliája szombat este fél 7-kor kezdődött. Ekkor indult gyertyás körmenet a szentkútra. A 19 órakor kezdődő szentmisét Pete Polgár Máté atya, a Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lelkésze és püspöki referense, a Szombathely-Szentkirály plébánia kormányzója celebrálta.
Homíliájában arról beszélt, hogy Máriának van egy álma az emberekről. Az az álma, hogy azt a jót, amit a keresztségben Isten elkezdett bennünk be is teljesítse. Ez a föld nem a boldogság szigete. Meghívást kaptunk a boldogságra, de nem erre a földre kell építeni a maradandót, hanem odaátra. Fel kell ébredni, hogy mindenért el kell számolni. A bűnnek a következményeit el kell szenvedni. A betegség, a rosszindulat, a félelem megkötözi az embert. Erre volt a jó Istennek egy csodálatos álma terve, hogy elküldi a sátántipró asszonyt, a Szűzanyát. A három isteni erénynek hit, remény és szeretetnek kell az emberiséget, mint zászló vezetnie. A hit tud tiszta örömöket adni, a remény tudja az embert jövőjével kapcsolatosan nem szorongóvá, hanem békességessé tenni, a szeretet képes sebeket gyógyítani. Az a két kőtábla, amit Mózes lehozott a Sínai-hegyről ma is utat akar mutatni. A Mária tisztelet az Isten imádásához vezet el bennünket. Ha Mária nevét segítségül hívjuk az kalapácsütés a pokol falaira. 
A szentmise után egész éjszaka virrasztás volt a kegytemplomban, melynek keretében 23 órakor szentségimádás volt, ahol egyéni áldásban részesülhettek a hívők. Éjfélkor keresztúti ájtatosságot tartottak.
Másnap az ünnepi szentmise 10 órakor kezdődött melyet Dr. Székely János, a szombathelyi Egyházmegye püspöke mutatott be. A Püspök atya szentbeszédében arról beszélt, hogy az Isten igéje éltető forrás, amely az emberek életét termékennyé teszi, ahogyan a víz a földet. A Bibliának hatalmas ereje és szépsége van. Isten igéje nem betű, hanem lélek és élet. Amikor Isten hozzánk szólt, nem egyszerűen információkat, okos dolgokat akart elmondani, hanem önmagát adta át a szavakban. Isten igéje önközlés. Ez az az Ige, amely testet öltött Krisztusban.
Az embernek semmire nincs nagyobb szüksége, mint erre az élő isteni jelenlétre, amelyben tűz van, és élet van. A gyermek legfőbb nevelője Krisztus, legfőbb nevelőanyja a Szűzanya. A szülő akkor teszi a legjobbat, ha odavezeti gyermekét az élő Istenhez. Nemzetünknek, családjainknak, Európának erre az élő titokra lenne szüksége. Európa addig tud fennmaradni, amíg ebből az éltető forrásból meríteni tudunk. Ahogyan a régmúlt időben Horváth Ferenc huszár itt gyógyult meg vakságából, amikor a kegyhely forrásából a szentkút vízében mosta a szemeit, úgy Isten kegyelmének forrása megtanít bennünk látni. Meglátjuk a házastársunkban, felebarátunkban Isten gyermekét, akit szeretnünk kell. Hányszor vakok vagyunk meglátni életünkben a fontos dolgokat. A kegyelem kinyithatná a mi szemünket, hogy a mi életünk betlehemi jászlának szegénységében, a mi keresztjeink hordozásakor meglássuk az élő Krisztust.

Befejezésül a püspök atya azt kérte, hogy imádkozzunk azért, hogy minél több családban az éltető forrás ott legyen, hogy nemzetünk megnyíljon a kegyelem forrása előtt. Európát is újra táplálja az az éltető forrás, és jusson el minél több felebarátunk szívébe.
A szentmise után körmenet keretében vitték körbe Mária szobrát a város utcáin.
Délután fél 3-kor litánia keretében búcsúztak el a zarándokok a vasvári Szűzanyától.

Program
2018. szeptember 21. péntek
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Facebook

Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)