Polgármesteri interjú

2017. január 09. 19:02:26  nyomtatási kép
Az idei a kivitelezések éve lesz

Tóth Balázs, Vasvár polgármestere évértékelésében sorra vette a fejlesztéseket, a jövőbe mutató pályázati lehetőségeket, a megvalósult korszerűsítéseket, valamint beszélt az iparterület bővítéséről, a bölcsőde és a helyi, termelői piac kialakításáról, s a kilátó melletti játszótér, edzőpark létesítéséről. Kiemelte: a város gazdálkodása stabil, kiegyensúlyozott. Céljuk: a még élhetőbb város létesítése. Megjegyezte: 2016. az előkészítések éve volt, 2017. a kivitelezések éve lesz.
A város polgármesterét arra kértük, hogy összegezze a 2016-os esztendő eseményeit. 
-Az első félévben még a szokásosnál is szorosabb határidőkkel dolgoztunk, mivel csak pár hónapnyi időnk volt arra, hogy előkészítsük az elkövetkező öt év TOP-os pályázatait, amelyek meghatározzák majd a város fél évtizedes fejlesztéseit. Komoly szaktudást igényel a pályázati dokumentáció, reális költségvetést kell készíteni, ehhez viszont műszaki terv is szükséges. A pályázat beadásánál nem kitétel az engedélyes terv megléte, de műszaki tervezés nélkül nem lehet reális költségvetést "összerakni". Megjegyzem, a műszaki tervezői kapacitások szűkössége miatt ezen időszakban nem volt könnyű tervezőket sem találnunk. De átlendültünk a nehézségeken: elkészítettük, beadtuk a pályázatokat.

-Milyen fejlesztésekre nyújtotta be pályázati igényét a város? 

-A legnagyobb: az iparterület fejlesztésére vonatkozik. Az idei fejlesztési forrásaink jelentős részét arra fordítottuk, hogy a bővítés érdekében a város 15 hektár földet vásárolt. A támogatásból a területet teljes infrastruktúrával látjuk el és építünk néhány bérbe vehető csarnokot is. Emellett lakossági igény mutatkozott bölcsőde kialakítására. Engem is több kisgyermekes szülő keresett meg ennek érdekében. A képviselő-testület eldöntötte, hogy legyen bölcsőde a városban. De a törvényi meghatározás szerint is egy ekkora létszámú településen bölcsödét kell kialakítani. A helyzetet kicsit nehezítette, hogy a pályázatunkat tavasszal kellett beadni, míg a bölcsődei szabályok őszre "jöttek ki". A Béke úti óvodában várhatóan egy óvodai csoport megszűnne, így ott - terveink szerint - az intézmény két bölcsődei és egy óvodai csoportot tudna elindítani. Az elképzeléseink szerint az átalakítási munkákat 2017 nyarán kezdjük el. Termelői piac kialakítását tervezzük a parkoló egy részén, a termálkút melletti oldalon egy nyilvános mellékhelyiséget alakítanánk ki. A területet térkővel burkolnánk. Megteremtenénk a termelői piac feltételeit. Mindenképpen a helyi őstermelőknek, kistermelőknek adnánk lehetőséget. Míg a zöld város program címet viselő pályázathoz a kilátó melletti rész tartozik, itt játszóteret és edzőparkot, azaz felnőtt fitneszparkot hoznánk létre.

-Milyen más, jelentős előkészületek történtek a 2016-os esztendőben? 

-Elkészültek a tervek a csapadék elvezetéséhez. Várhatóan 150 millió forint áll majd rendelkezésre, amiből négy utca sürgető problémáit oldanánk meg. Ez a Hármashegy Hármas utcája, a Csokonai utca, amely az iparterület vízelvezetését is szolgálja, a Szentmihályfalvi-Budai Nagy Antal utcarész, valamint a Járdányi utca, a középiskola előtti szakasz. Ezen területeken mihamarabbi beavatkozás szükséges - mondta. 
-- Kívülről nem látszott, hogy a RÉGIÓHŐ Kft-vel közösen rengeteg munkánk volt abban, hogy a fürdő elindulhasson. Az új kút vas- és gáztartalma sokkal nagyobb volt a korábbinál, s az elindulásához technológiai fejlesztések is szükségesek voltak. A lakosság részéről többször elhangzott az igény: lehet-e gyógyvízzé minősíteni a vasvári vizet? Minden kérdésnek több vetülete van. A gyógyvízzé minősítéssel az a gond, hogy ebben az esetben a 14 éven aluliakat "kizárnánk" fürdőből, mert a jelenlegi jogszabályok alapján gyerekeknek tilos a gyógymedencék látogatása. Sok más munkánk mellett a Németh Antal utcát leaszfaltoztuk. Haladunk az útépítésekkel, útjavításokkal, a kismamák által kért járdaszakaszokat részben megjavítottuk. Elkészültek a tervek a Semmelweis utca és a 74-es út melletti járda építésére. 2017 az út és járdaépítések éve lesz Vasváron. V. Németh Zsolt államtitkár úrnak köszönhetően a város 210 millió forint támogatást kap a kormány december 22-ei határozata értelmében járda és belterületi út fejlesztésére. Ebből a pénzből történhet meg a temetői templom külső felújítása is. A kivitelezések azonban felfordulással járnak, így már előre kérjük a város lakosainak megértését. A költségvetéssel is igyekeztünk spórolni, mivel a pályázati előkészítések több tízmillió forintba kerültek, így a térfigyelő kamera rendszer fejlesztése 2017-re marad. Folyamatosan figyelünk a város életminőségét javító, fokozó kisebb fejlesztésekre, karbantartási munkálatokra is. Az iskolát nálunk már 2013. óta a KLIK működteti, az épületek fenntartása az ő felelősségük. Ennek ellenére nem bírtuk elnézni, hogy a zeneiskola főtérre néző ablakai milyen rossz állapotban vannak, így ha kicserélni nem is tudtuk azokat, de legalább lefestettük. Az általános iskola kerítésének javításában is segítettünk. Hiába más fenntartóhoz tartoznak ezek az intézmények, fontosnak tartjuk, hogy a kisebb munkálatokban segítsünk. Kapacitásunktól függően reagálunk a lakossági megkeresésekre, így az esőzések után kialakult helyzetekre, amikor a víz kimossa az utakat, árkokat, mint például a Csokonai utcában, a Hármas hegy III. utcában, a Sóház melletti gyalogúton. Nagy gond az esőzések kapcsán a Szentkút környéke. Isteni szerencse, hogy a kápolnát elért kidőlt fa emberi életet nem veszélyeztetett. A biztonság érdekében az erdészet a veszélyes fákat kivágja. Hosszú távon akkor oldódhatna meg a Szentkút eróziós problémája, ha a vízgyűjtő területén is erdő lenne, nem szántó. A környék azonban magánterület, így a művelésébe nem szólhatunk bele, csak kérhetünk. A terület használója egyébként ígérte, hogy odafigyel erre, így például kukorica helyett más gabonát vet a területen - tájékoztatott. 
-A zöldfelületek gondozását közmunkásokkal oldja meg a város. Csapadékos időben nehezen érjük utol magunkat. Gond: egyre több lakos várná el, hogy a háza előtti területet az önkormányzat gondozza, pedig ez az ott lakók dolga. Megjegyzem: más városokban csak ott vágják le a füvet, ahol fizetnek érte. Szerencsére vannak jó példák is. A Semmelweis utca lakói például mindig rendbe rakják a portájuk előtti területeket, pedig elég nagy rész esik rájuk. Korábban sok panasz érte az önkormányzatot a temetői világítás miatt is, hogy halottak napján csak botorkálni lehet a sötétségben. Idén korszerűsítettük azt is. A szőlőterületek revitalizációja is terveink között szerepel. Először a szakmai alapokat próbáljuk megteremteni, ezért is finanszírozza az önkormányzat a szőlészeti szaktanácsadó előadásait, aki havi szinten az aktuális teendőkről tájékoztatja a gazdákat. Egyébként tervben van a zárt kertek útjainak egy részének felújítása is. 

-Több nagy érdeklődést kiváltó esemény is volt a városban. 

-Évente nagy tömeget vonz az egyházmegye által szervezett elsőáldozók, bérmálkozók lelki napja. Szintén nagy érdeklődést kiváltó esemény a Rétes Fesztivál. S ha már programok: nagyszabású volt a várossá nyilvánítás 30. évfordulója. A megye vezetői és a volt köztársasági elnökné asszony is megtisztelte az eseményt. Nagyon sok ember, nagyon sok munkája volt a szervezésben, megvalósításban. Az ide látogatók reakcióiból egyébként az látszik, hogy az érkező csoportoknak tetszik a város képe és nagyra értékelik a gazdag történelmi múltját. Örülünk, hogy adventi vasárnapokra sokan jöttek, az itt lakók élvezik egymás társaságát. De jó lenne, ha bizonyos kulturális programokat is többen látogatnának, ami a városi ranghoz is hozzátartozna. Vasvár a Béke Városok Szövetségének tagja és fontosnak tartja a Mária út eseményeit is. 

-Az intézmények, civil szervezetek, szolgáltatások is nagyban meghatározzák a város életét. 

- Intézményeink a megszokott színvonalon működnek, civil szervezeteink nagyban segítenek a programok lebonyolításában - ismertette. - Vannak olyan területek, ahol nem lehet mindenkinek az igényére tenni. Ilyen például az, amikor megüresedik egy önkormányzati lakás és tízen nyújtják be igényüket. Most télen 150-en igényeltek tűzifát, de csak 100 köbméter fát tudtunk szétosztani, mert ennyire kaptunk lehetőséget. Másik ilyen kritikus pont: a fakivágások. Utcákban, temetőben lévő fákra kétféle megkeresés is jön hozzánk. Egyik csoport azt akarja, hogy vágjuk ki, a másik csoport a végsőkig ragaszkodik hozzá. Ezért felmérettük a város fáinak állapotát, és a szakértő véleménye alapján döntünk. A közszolgáltatások, víz, csatorna, hulladékszállítás jó színvonalon működik, változtatásuk nem indokolt. A város közbiztonsága jó, bár egy egész éjjel nyitva tartó vendéglátóegység bezárását kezdeményezte az önkormányzat. Lakossági petíció azonban megakadályozta ezt. A szennyvíz beruházás három éve lezárult, a pályázati előírások határozottak, ezért is követeli meg az önkormányzat a rákötéseket. Összességében 2016-ban a város szolgáltatásai jól működtek. A következő öt év fejlesztéseit pedig megalapozzák az elbírálás alatt lévő pályázatok. Mindehhez azonban szükséges volt az az alap, amit a korábbi polgármesterek a városban megteremtettek, emellett V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő folyamatos támogató, segítő munkája - hangsúlyozta. 
A város önkormányzata nevében kívánok mindenkinek békés, boldog, sikerekben gazdag új esztendőt!, zárta szavait Tóth Balázs, Vasvár polgármestere. 

Program
2018. június 25. hétfő
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
26
28
Facebook
Keresés
Fotók: Laki László (címlapképek), Pogács Mónika (polgármesteri fotó)